Akershus Traktor 30 år

Akershus Traktor 30 år

Lørdag 16. juni er det nøyaktig 30 år siden Akershus Traktor åpnet dørene for første gang. Vi har slått av en prat med en av de som har vært med helt fra starten, Thor Østengen.

16 juni er det 30 år siden det hele startet...

 

- Vi hadde jobbet natt og dag med å klargjøre både verksted og delelager i en uisolert hall. Her var det kommet på plass både betonggulv, isolasjon og plater på veggene. Spilloljetank og opplegg for kompressor og opplegg for luftverktøy var det faktisk jeg som gjorde, sier Thor. - Vi hadde snekret og malt og kl. 10 den 16.6.1988 var det en stolt, men veldig spent gjeng som tok imot de første kundene, fortsetter han.

«Alt» var klart til å ta imot kundene. Gårdsplassen var nygruset og i verkstedet var det dekket med langbord. Case-traktorene sto blanke og fine på rekke og litt andre varer var også AT første dm side1 4 croppetutstilt. Olav Løberg var også den gang på plass og uten at han hadde hatt tro på oss hadde nok Akershus Traktor aldri sett dagens lys.

- Det er utrolig hvordan enkelte detaljer biter seg fast i hukommelsen og vårt aller første salg husker jeg fortsatt som om det var i går, mimret Thor Østengen. Rett før kl. 11 dukket det opp en gårdbruker fra Nannestad. Han hadde to Case-traktorer. Han skulle ikke bytte traktor selv, men hadde med et ektepar som nettopp var blitt pensjonister. De skulle ha traktor og gårdbrukeren fra Nannestad var klar på at det måtte bli en Case. Ekteparet hadde et lite småbruk og traktoren skulle være enkel og liten. Thor viste dem en Case 485 -4 Øko (den med lav hytte) og Trima frontlaster.

- Den falt i smak og før klokka var 12 signerte vi kontrakten på kr 125.000 med innbytte av en MF til 25.000. For meg var det stort og jeg husker at jeg faktisk var litt preget av stundens alvor, forteller Thor, og fortsetter: - Dette var den spede begynnelsen og siden har vi solgt mange hundre nye traktorer, men den først vil for all framtid være den første.

Det var ikke mange som hadde tro på at Akershus Traktor var liv laga. Det var mange både blant potensielle kunder og konkurrenter som dømte de nord og ned. Skepsisen var stor, og argumentene for fiasko manglet ikke: «Dette ville dere aldri få til», «Lite kapital», «Hva kan dere unge om å drive egen butikk?» gikk igjen. I dag har alle de negative forstummet. Akershus Traktors størrelse og posisjon i markedet motbeviser dette.

- Vi var selvfølgelig veldig klar over utfordringene vi sto foran, i de minste noen av dem. Styrken vår var samholdet og felles mål om å skape oss en arbeidsplass. Ingen hadde tanker om hva som var min og din jobb, mitt og ditt ansvar, minnes Thor. - Vi var delemann, verkstedmann, kontormann og selgere, men alle sørget for at det som skulle gjøres ble gjort av en av oss. Vi bestemte oss for å bli bransjens beste på service. Det skulle være nøkkelen til vår suksess og overlevelse.

Også i dag er det å være best på service som er Akershus Traktors fremste målsetting. Denne grunntanken har de fortsatt med seg og har lykkes med det, noe gjennomførte kundeundersøkelser viser. Trofaste kunder i flere generasjoner handler hos Akershus Traktor, uansett hvilket traktormerke som føres. Et større kvalitetsstempel enn at kundene kommer tilbake gang på gang, kan man ikke få.

Det sies at av og til blir veien til mens man går, noe som for Akershus Traktor har spesielt stor gyldighet. Det var vel ingen i 1988 som hadde noen tanker om at Akershus Traktor skulle utvikle seg til å bli nærheten av det Akershus Traktor man ser i dag.

- Vel kan det hevdes at noen tilfeldigheter har gitt oss muligheter, men vi har i alle fall tatt godt vare på de mulighetene som har bydd seg, sier Thor, og fortsetter: - Jeg mener også at disse mulighetene ikke hadde bydd seg om ikke vi både gjennom årene og også i dag står for en gjennomgående  kvalitet og holdninger som har blitt lagt merke til og verdsatt av de rette folka.

Thor Østengen er også overbevist om at firma også i framtiden vil oppleve nye muligheter til videre vekst og styrking av selskapet.

- Noen muligheter må vi skape og utvikle selv, mens andre kanskje vil komme mer tilfeldig. Vi vil alltid være klare til å gripe mulighetene og ta utfordringene og samtidig dyrke det vi allerede er veldig gode på. Vi har hatt både oppturer og nedturer. Vi har lært av alt og har i dag veldig mye på stell. Vi vil utvikle oss videre og den utviklingen er et felles ansvar for alle som har sin arbeidsplass i selskapet. Vi møter opp hver dag med mål om å gjøre vårt aller beste, sier Thor Østengen av.

Akershus Traktor er i dag et sterkt merkenavn. - Kanskje til og med sterkere enn f.eks. Valtra og andre velklingende merkenavn vi representerer, påstår Thor med et smil. - Vi har skiftet produkter flere ganger gjennom diss 30 årene, men de aller fleste kundene har valgt å følge oss. Spør du en Valtra eier i dag om hvorfor han kjører Valtra blir jeg ikke overasket om svaret er at det vi som selger og server den. Selvfølgelig liker kunden Valtra også, men valget han eller hun tok når de kjøpte den trakten var, og vil i framtiden også være, påvirket av hvem som leverer Valtra og hva de står for, ruinder Thor Østengen av. Snart er han pensjonist, en Akershus Traktor er fortsatt en vital 30-åring.

AT første dm side2 3 croppet

Her er gjengen med unge gründere samlet i 1988 (Thor Østengen t.v)

Industrivegen 16
2069 Jessheim

Tlf: 63 94 85 80
Faks: 63 97 40 12